Senioren 60+

Ben je of ga je binnenkort met pensioen? Of heb je andere vragen/problemen waar je zelf niet uitkomt? Misschien wil je graag met iemand praten over je (nieuwe) situatie. Er zijn verschillende organisaties in Pijnacker-Nootdorp die graag met je meekijken. 

Veelgestelde vragen

Basispensioen (AOW) 

Heb je de AOW-leeftijd bereikt? Vraag AOW aan

Aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO) 

Financiële steun na overlijden partner (ANW) 

Bijstand oudere arbeidsongeschikte werklozen (IOAW) 

  • Na je 50e jaar geen werk meer kunnen vinden? Na je WW- of WGA-uitkering kun je mogelijk een IOAW-uitkering krijgen. Vraag een IOAW-uitkering aan

Niet iedereen vindt het gemakkelijk om formulieren in te vullen. Om recht te hebben op voorzieningen is dit toch vaak noodzakelijk. De Formulierenbrigade van de SWOP staat voor je klaar om te helpen. De Formulierenbrigade wordt gevormd door een groep getrainde vrijwilligers die goed op de hoogte zijn van wat er bij het invullen van een formulier komt kijken. Samen met jou vullen zij het formulier in. Kijk voor meer informatie en voor het maken van een afspraak op de website van SWOP.

De vrijwilligers van SchuldHulpMaatje Pijnacker-Nootdorp zijn er voor iedereen in Pijnacker-Nootdorp die hulp nodig heeft bij zijn geldzaken. Samen met een maatje ga je kijken hoe je het beste geholpen kunt worden. Op de website Uit de schulden kun je een formulier invullen. SchuldHulpMaatje zal dan contact met je opnemen. Je kunt ook mailen naar: coordinator@shmpijnacker-nootdorp.nl of bellen met: 06 395 68 705 (Klaas) of 06 113 07 243 (Wil). 

Als je partner overlijdt, kan dat grote gevolgen hebben voor jezelf en/of je kinderen die achterblijven. Er zijn verschillende regelingen die geld kunnen uitkeren aan nabestaanden. 

  • Nabestaandenpensioen/partnerpensioen: In veel pensioenregelingen van werknemers is een nabestaandenregeling opgenomen. Bij overlijden krijgt de achterblijvende partner maandelijks een bedrag uitgekeerd. Voor meer informatie hierover, kijk op de website van de Rijksoverheid.
  • Algemene nabestaandenwet (Anw): De overheid keert een uitkering uit aan nabestaanden die óf kinderen tot 18 jaar verzorgen of meer dan 45% arbeidsongeschikt zijn. De uitkering is inkomensafhankelijk. Als kinderen alleen achterblijven hebben zij in de meeste gevallen recht op een wezenuitkering. Meer informatie over de Anw vind je op de website van de Sociale Verzekeringsbank.
  • Overlijdensrisicoverzekering: Mogelijk heb je een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Dit kan een ‘losse’ overlijdensrisicoverzekering zijn, of één die hoort bij de hypotheek. Als de verzekering gekoppeld is aan de hypotheek, dan wordt met de uitkering uit de verzekering de hypotheek (gedeeltelijk) terugbetaalt. Informeer bij je verzekeraar naar jouw situatie. 

Bij het ouder worden kun je in het dagelijks leven wel eens te maken krijgen met gebeurtenissen of vragen waar je niet direct raad mee weet. Hierbij kun je denken aan vragen rondom het zelfstandig kunnen blijven wonen, contact met anderen, verminderd kunnen bewegen, gezondheidszorg, gemis van een familielid of vriend(in), vrijetijdsbesteding, etc.

Wil je graag ondersteuning? Neem dan contact op met de ouderenadviseur van de SWOP. Zij werkt samen met jou aan het houden of terugkrijgen van de eigen controle over het leven om zo prettig mogelijk oud te worden. Ze biedt voor een korte tijd ondersteuning en begeleid je, indien nodig, naar geschikte zorg- en hulpverlening. Blijkt bij doorverwijzing dat er een wachtlijst is dan blijft de ouderenadviseur, als dit gewenst is, in de tussentijd betrokken. Je kunt op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur telefonisch via 015 – 3 699 699 contact opnemen met de SWOP voor het maken van een afspraak met de ouderenadviseur. Je kunt ook een mail sturen naar info@swop.nl. Kijk voor meer informatie op de website van SWOP.

Tips:

  • Wanneer je eenzaam bent dan kan de SWOP je helpen. De ouderencoach komt graag bij je langs. Neem contact op via telefoonnummer 015 – 3 699 699 of mail naar info@swop.nl
  • Als je weet hoe je  veilig kunt internetbankieren, kun je ook regelmatig je bankrekening controleren. Dat is een goede manier om controle te houden over je uitgaven. Je kunt je rekeningafschriften ook eenvoudig downloaden en als je wilt printen om uitgaven te bekijken. 
  • Houd geldzaken overzichtelijk, betaal rekeningen op tijd en bewaar deze op een plek waar je ze makkelijk kunt terug vinden. 
  • Vraag bij de Belasting of je recht hebt op huur- en zorgtoeslag of kijk op de website van de Belastingdienst
  • Houd bij de belastingaangifte rekening met speciale ouderenkorting en aftrek van bijzondere ziektekosten.