Schulden?

Lukt het jou niet om op tijd je rekeningen en vaste kosten te betalen? Misschien doordat je inkomen is veranderd of door iets anders waardoor het even niet lukt. De gemeente en andere organisaties in Pijnacker-Nootdorp zijn er voor je om je te helpen. Zij kunnen advies geven over jouw situatie.  

Veelgestelde vragen

Je kunt schuldhulpverlening aanvragen bij de gemeente. Het is mogelijk schuldhulpverlening te krijgen wanneer je:

  • Minimaal 18 jaar bent;
  • Ingeschreven staat in de gemeente Pijnacker-Nootdorp;
  • Rechtmatig (volgens de wet) verblijft in Nederland

Schuldhulpverlening van de gemeente Pijnacker-Nootdorp is gratis. Je kunt je op verschillende manieren aanmelden voor schuldhulpverlening. Kijk voor meer informatie de website van de gemeente. Je kunt ook bellen naar 14 015 of mail naar schuldhulpverlening@pijnacker-nootdorp.nl.

Naast de gemeente kun je ook hulp vragen bij de volgende organisaties:

Als je je rekeningen niet meer kunt betalen is dat heel vervelend. Zorg ervoor dat je niet nog meer moet lenen en je schuld steeds groter wordt. Neem zo snel mogelijk contact op met de schuldhulpverleners van de gemeente via schuldhulpverlening@pijnacker-nootdorp.nl of bel naar 14 015. 

Ben je jonger dan 27 jaar? Neem dan contact op met gro-up buurtwerk.

Elke ondernemer ervaart wel eens een wat slechtere periode. Dat kan verschillende redenen hebben: ziekte, hoge energieprijzen, veranderingen in je persoonlijke situatie, opdrachtgevers die wegvallen, tegenvallende verkoop of inflatie. Het kan zijn dat je zelfs moet stoppen met je bedrijf. 

Zelfstandige ondernemers kunnen in zo’n geval recht hebben op bijstand voor zelfstandigen. Bijstand voor zelfstandigen kan bestaan uit een toevoeging op het inkomen uit de onderneming tot bijstandsniveau en/of een bedrijfslening. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Pijnacker-Nootdorp of bel naar 14 015. De consulenten van de gemeente denken graag met u mee. Deze hulp is gratis en vrijblijvend. Hoe eerder u contact opneemt, hoe meer oplossingen vaak mogelijk zijn. Op de website van de gemeente lees je wat deze ondersteuning inhoudt.

Je kunt hulp krijgen bij het steunpunt gedupeerden toeslagenaffaire Pijnacker-Nootdorp. De medewerkers van het steunpunt helpen bij het oplossen van geld problemen of schulden. En ze bieden hulp bij contact met de Belastingdienst. Maar zij zijn er ook voor je als je een luisterend oor nodig hebt of andere hulp, bijvoorbeeld op het gebied van geld/schulden, wonen/huisvesting, zorg en welzijn, gezin, werk en dagbesteding. Kijk voor meer informatie op de website van gemeente Pijnacker-Nootdorp, neem contact op via 14 015 of mail naar steunpunt@pijnacker-nootdorp.nl.  

Wanneer je 18 wordt moet je zelf je geldzaken gaan regelen. Omgaan met geld kan best lastig zijn en gaat niet altijd in één keer goed. Hierdoor kunnen er zorgen over geld ontstaan. Bij het Jeugd- en Jongerenwerk kun je al je vragen over geld stellen. Het kan gaan om grote problemen, zoals schulden. Maar ook als je vragen hebt over bijvoorbeeld budgetbeheer, sparen, werken, op kamers gaan en andere geld onderwerpen. Kijk voor meer informatie op de website van Gro-up.

Als je je vaste kosten niet meer kunt betalen, zorgt dat voor veel stress. Soms is het mogelijk om hiervoor bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente. Je kunt dit aanvragen bij Team werk en inkomen van de gemeente Pijnacker-Nootdorp via 14 015. Voor meer informatie, kijk op de website van gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Als er geen geld is voor sport of andere activiteiten is dat heel vervelend. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur ondersteunt volwassenen met een laag inkomen om mee te doen aan sport en cultuur, zoals voetbal, fitness, zwemmen, dansen of muziekles. Het fonds betaalt de kosten in één keer aan de sportvereniging of cultuurinstelling. Via een tussenpersoon kan er een aanvraag bij het fonds worden ingeleverd. Een schuldhulpverlener van de gemeente, iemand van de SWOP of een medewerker van het kernteam van de gemeente kunnen tussenpersoon zijn en hierbij helpen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

Er is ook een fonds voor kinderen tussen de 4 en 18 jaar, het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

Kledingbank de Buurvrouw is er voor iedereen met een minimum inkomen. Na aanmelden kan er op afspraak kleding uitgezocht worden. Per gezin mogen er 2 stuks nieuwe of 2 stuks merkkleding per drie maanden meegenomen worden. Bel voor meer informatie of om je aan te melden naar: 015 222 0267 of kijk op de website.

Als er geen geld is voor deelname aan maatschappelijk verkeer, is dat heel vervelend. Lid zijn van de bibliotheek of een abonnement op een krant of tijdschrift is dan niet mogelijk. In Pijnacker-Nootdorp vinden we het belangrijk dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom worden inwoners met een laag inkomen (tot maximaal 110% van de bijstandsnorm) geholpen met deze kosten. De gemeente betaalt maximaal € 150 per persoon mee aan deze activiteiten. Per huishouden betaalt de gemeente maximaal € 300 mee per kalenderjaar. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeente.

Jazeker, op verschillende plekken staan geef-en-neem kastjes. Dit zijn kastjes gevuld met verschillende (houdbare) producten. Denk bijvoorbeeld aan een blik doperwten, een doosje spaghetti, een pot appelmoes, maar ook maandverband, tandpasta of shampoo. Iedereen kan een product achterlaten of meenemen wat je nodig hebt. Zo helpen we elkaar. Op de pagina Geef-en-neem kastjes vind je een lijst met de locaties van deze kastjes.

Tips:

  • Kom in actie! Veel organisaties zoals banken, energiebedrijven, zorgverzekeraars en zelfs incassobureaus zijn bereid om soepeler met betalingsproblemen om te gaan. Maar dan moeten ze wel weten dat je het moeilijk hebt. Verwacht je betalingsproblemen? Of heb je al te maken met een incassobureau of deurwaarder? Bel dan zo snel mogelijk, en bespreek je situatie. 
  • Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt! Op consuWijzer lees je waar op je op moet letten. Houdt een bedrijf zich niet aan de regels, maak dan een  melding
  • De website Zelf je schulden regelen is er om mensen met beginnende geld problemen te helpen een oplossing uit te werken. 
  • Heb je geldproblemen en overweeg je een lening af te sluiten? Lenen is niet zonder risico. Op Wijzer in Geldzaken lees je alles over lenen en schulden. Kun je de boodschappen niet meer betalen? Meld je aan bij de voedselbank
  • Heb je een juridisch probleem of wil je juridisch advies? Je kunt gratis terecht bij de Wetswinkel Delfland.