Veelgestelde vragen
Studietoeslag
- Volg je een studie maar heb je een arbeidsbeperking? Vraag studietoeslag aan.
Als je mbo, hbo of universiteit doet, kun je gebruik maken van studiefinanciering. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals de basisbeurs (alleen voor mbo), aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct (Ov-kaart). De studiefinanciering wordt geregeld door DUO. Kom je elke maand geld tekort? Of wil je meer sparen? Dan helpt het om een schatting van je kosten (begroting) te maken. Zo krijg je grip op je uitgaven en inkomsten. Gebruik het Nibud-Excelsheet als voorbeeld om je inkomsten en uitgaven op een rij te zetten.
Wil je graag in gesprek met iemand hierover? Het jongerenwerk in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is er voor jongeren van 10 tot en met 23 jaar. Hier kun je o.a. vragen stellen over geld, maar ook over andere onderwerpen als werk, onderwijs, drugs, wonen, rechten, gezondheid, seks of vrije tijd. Het jongerenwerk denkt graag met je mee en bepaalt samen met jou wat je het beste kunt doen. Heb je meer hulp nodig? Dan verwijst het jongerenwerk je door naar de juiste organisatie. Je kunt je vraag altijd stellen via Whatsapp, sms, mail of telefonisch. Het jongerenwerk kan ook altijd persoonlijk met je afspreken. Kijk voor de contactgegevens op de website van gro-up buurtwerk.
Met de Rekenhulp berekening studiefinanciering van DUO bereken je op basis van je uitgaven en andere inkomsten, hoeveel je nog nodig hebt om rond te komen. Onnodig veel lenen is niet verstandig. Maar te weinig lenen ook niet. Want bijna altijd rood staan is duurder dan lenen bij DUO. Gebruik de Rekenhulp studiefinanciering om te zien hoe hoog je totale studieschuld zal zijn.
Het jongerenwerk in de gemeente Pijnacker-Nootdorp denkt graag met je mee over dit onderwerp. Vul het contactformulier in op de website of neem direct contact op met een jongerenwerker via de website van gro-up.
Sparen is belangrijk om geld problemen op korte termijn te voorkomen. Maar ook om leuke of belangrijke uitgaven in de toekomst te kunnen doen. Hoe pak je het aan? Op de website van het Nibud vind je hier meer informatie over.
De vrijwilligers van het SWOP staan voor je klaar om je te helpen bij het op orde maken en houden van je administratie. Kijk voor meer informatie op de website van SWOP of neem contact op met SWOP via 015-3 699 699 of mail naar info@swop.nl.
Ook kun je je je vragen stellen bij Humanitas Thuisadministratie voor hulp bij geld en administratieve zaken. Kijk voor meer informatie op: website van Humanitas of neem contact op via thuisadministratie@humanitasdelft.nl.
Op de website Geldfit kun je gratis en anoniem een test doen om je persoonlijke situatie beter te begrijpen. Naar aanleiding van de test ontvang je advies over mogelijke vervolgstappen die je kunt zetten. Ook krijg je tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt.
Tips:
- Op startstuderen.nl vind je alle informatie over beginnen met studeren.
- Ga je (verder) voortgezet onderwijs volgen? Dan heb je wellicht recht op een tegemoetkoming scholieren. Net als studiefinanciering vraag je deze tegemoetkoming zelf aan bij DUO. En kijk of je daarnaast recht hebt op een bijstandsuitkering.
- Kun je wel wat hulp gebruiken bij het digitaal regelen van geldzaken? Kom dan naar het Informatiepunt Digitale Overheid in Bibliotheek Oostland in Pijnacker, Julianalaan 47. Iedere maandag van 18:30 tot 20:00 uur en vrijdag van 10:00 tot 12:00 uur is er een spreekuur. Hulp is gratis, ook als je geen lid bent.
- Jongeren kunnen op de website MoneyFit terecht voor tips over bijvoorbeeld geld besparen.
- De app Saldobaas helpt studenten om baas te blijven of weer baas te worden over hun maandelijkse inkomsten en uitgaven. Het maandbudget wordt berekend op basis van wat jij zelf invult. Er is dus geen koppeling met jouw bankrekening. De app is gratis te downloaden in de App Store of via Google Play.
- Voor jongeren is het niet altijd eenvoudig om een baan te vinden die bij hen past. Jongeren tussen de 21 en 23 jaar kunnen voor advies en begeleiding terecht bij de Jongerencoach van de gemeente Pijnacker-Nootdorp.