Veelgestelde vragen
Soms vormt het bijhouden van de eigen administratie een probleem. Inwoners die hulp nodig hebben bij het op orde maken en houden van hun administratie, kunnen met hun vraag naar de Thuisadministratie van SWOP. De vrijwilligers van het SWOP helpen je bij het op orde brengen en/of houden van de persoonlijke administratie. Als je dat wilt kunnen zij je ook informatie geven over hulpmiddelen en regels voor wanneer je een schuld niet hoeft te betalen, geld kunt ontvangen of een vergoeding kunt krijgen voor gemaakte kosten. Kijk voor meer informatie op de website van SWOP of neem contact op met SWOP via info@swop.nl of bel naar 015 3 699 699.
Ook kun je je vragen stellen aan Humanitas Thuisadministratie voor hulp bij geld- en administratieve zaken. Kijk voor meer informatie op de website van Humanitas of neem contact op via e-mail thuisadministratie@humanitasdelft.nl.
Maak je je zorgen of je nog uitkomt met je geld? Kun je minder geld uitgeven doordat je persoonlijke situatie (bijvoorbeeld door een scheiding of het verliezen van je werk) is veranderd? Heb je schulden, te lang uitgestelde betalingen of is er kans dat je in de schulden komt? Je bent niet de enige en je staat er ook niet alleen voor. De vrijwilligers van Schuldhulpmaatje en Humanitas staan voor je klaar en willen je graag helpen. Samen kijken jullie wat er nodig is. Kijk voor meer informatie over Schuldhulpmaatje op de website Uit de schulden of mail naar: coordinator@shmpijnacker-nootdorp.nl. Op de website van Humanitas vind u meer informatie over de thuisadministratie of mail naar: thuisadministratie@humanitasdelft.nl.
Wil je grip krijgen op jouw geld en beter om kunnen gaan met een tegenvaller? Sluit dan aan bij de training ‘Grip op je geld’. Je leert van de kennis en ervaringen van andere deelnemers en je werkt aan je zelfvertrouwen in het omgaan met geld. Na deze training heb je meer invloed op jouw geldzaken en ben je beter in staat om tot oplossingen te komen. De training is gratis en bestaat uit 6 bijeenkomsten. De training wordt begeleid door medewerkers van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Kijk voor meer informatie op de website van SBJ Samensterk of neem contact op met Astrid Turion via a.turion@pijnacker-nootdorp.nl.
Het jongerenwerk in de gemeente Pijnacker-Nootdorp denkt graag met je mee over dit onderwerp. Vul het formulier in op de website of neem direct contact op met een jongerenwerker van Gro-up.
Wij vinden het belangrijk dat al onze inwoners mee kunnen doen. Daarom ondersteunen wij onze inwoners met een laag inkomen met verschillende mogelijkheden. Wellicht heb je recht op een van de volgende dingen:
- Bijzondere bijstand
- Kwijtschelding gemeentelijke belasting
- Individuele inkomenstoeslag
- Kindpakket Stichting Leergeld
- Rotterdampas
- Jeugdfonds Sport en Cultuur
- Volwassenfonds Sport en Cultuur
- Kledingbank de Buurvrouw
Ook zijn er verschillende maatschappelijke organisaties die je graag helpen jouw geldzaken op orde te houden:
Op de website Geldfit kun je gratis en anoniem een test doen om te zien hoe jouw geld situatie is. Na de test ontvang je advies over je geldzaken en tips over mogelijke vervolgstappen die je kunt zetten. Ook krijg je tips over welke organisaties jou bij jouw geldzaken kunnen helpen. Deze organisaties vind je bij jou in de buurt.
Regelmatig geld opzij zetten voorkomt geldproblemen. Met een buffer kun je onverwachte tegenvallers makkelijk opvangen. Maar je kunt ook sparen voor je pensioen, een studie of een vakantie. Op de website van het Nibud is hier meer informatie over te vinden. Kijk op de website van het Nibud. Ook zijn er verschillende maatschappelijke organisaties die je hier graag bij helpen:
Je kunt vrijwilliger worden bij verschillende maatschappelijke organisaties in Pijnacker-Nootdorp. Kijk voor mogelijkheden op de website van:
Tips:
- Op de website van het Nibud vind je informatie over (be)sparen, al je uitgaven betalen met je inkomsten, administratie en lenen. Met als doel dat je meer grip op jouw geld krijgt.
- Op Wijzer in geldzaken vind je tips en tools waarmee je zelf aan de slag kan en je je geldzaken op orde houdt.
- Door je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten krijg je overzicht op je geldzaken. Volg het Stappenplan Grip op geld.
- Heb je recht op toeslagen of tegemoetkomingen? Of is je recht veranderd? Dat kan je zelf berekenen bij het Nibud.
- FiKks is een handige en eenvoudige app die je in contact brengt met een vrijwilliger (buddy) die je helpt om weer overzicht te krijgen in je geldzaken. De app is gratis te downloaden in de App Store of via Google Play. De buddy’s van FiKks werken als vrijwilliger om je te helpen en dat kost je helemaal niets. Kijk voor meer informatie op de website van FiKks.